Micro sublitoraal

Waarnemingen van kleine marine organismen uit de Wadddenzee in combinatie met foto's.

Oude_combinatie       

De eerste foto's zijn gemaakt met een statief-verrekijker combinatie van Zeiss.
Een duiklamp zorgt voor de belichting.

Voor verdere vergroting een Olympus microscoop. Een kleine camera op een oogstuk, het werkt.

Nieuwe       

Vanaf maart 2010 werk ik met een nieuwe binoculair (Byomic ST 340) in combinatie met een nieuwe Canon 550D camera. Het werkt geweldig, vooral omdat deze camera ook in zo'n opstelling automatisch licht meet. (Voor geschikte camera's kijk hier.) Recent ben ik ook overgegaan op tethering, het projecteren van het 'live view' camerabeeld op de computer. Daardoor kan ik bij het object blijven zitten en zonder opstaan de foto nemen, erg gemakkelijk. Tetheren kan eenvoudig met Canon Utilities die bij de camera geleverd wordt.

Af en toe maak ik gebruik van de stacking techniek, een foto samengesteld uit een serie foto's bij verschillende scherptdieptes. Daarvoor gebruik ik het gratis Combine ZP.

De foto's van soorten kunnen vergroot. Ga met muis op een foto staan om deze te vergroten. Mocht je op de volgende pagia's niet tot 4 plaatjes op een rij zien dan worden de vergrotingen niet op de juiste plaats weegegeven. Maak de browser breed, helpt dat niet dan kun je je browserzoomfactor verkleinen todat je wel 4 plaatjes op een rij ziet. (In Windows bijv met Ctrl -).

Harlingen 2010 2011 2012 2013

Harlingen, een haven met veel slib in brakwater en een zoutgehalte van zo'n 20 o/oo. Met slootnetje achterin de Willemshaven vanaf de drijvende steiger van Rijkswaterstaat materiaal verzameld. Ik neem in ieder geval elke keer een oester mee en probeer wat meer materiaal te verzamelen, ook vrijzwemmende soorten tussen de schaarse algen.

Terschelling 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

De jachthaven van Terschelling met zijn drijvende steiger is een mooie plaats om mariene soorten te verzamelen. Een zougehalte van 32 o/oo, bijna gelijk aan de Noordzee. Veel algen, zakpijpen, sponzen en anemonen.

Soorten lijst

Soorten aan drijvende kaden in Harlingen en Terschelling. Van deze soorten zijn foto's te vinden in bovenstaande overzichten.

Lauwersoog en een mosselbank 2010

In Lauwersoog, op 2 april, bij een steiger bij de boot naar Schiermonnikoog twee mossels verzameld. En op 20 oktober gekeken op de mooselbank enkele honderden meters vanuit Moddergat (Noord Friesland).

Portfolio

Waddenzee micro, foto portfolio.