Het zeewater is 4 oC, op de SETL plaatjes zat alleen wat bruine flap op de rand. SETL plaatje 1 schoot onbereikbaar tussen de kadeplanken weg. Langs de rand van de kade redelijk wat Wakame.
Niet veel actie
Op de bakstenen zaten kleine glanzende bolzakpijpen, zaksponzen en vooral veel piekjesspons. Piekjesspons wordt een aardige monocultuur op mijn bakstenen. Wie komt er nog tussen?
Nieuw is het 'urinaaldiertje'. Verder zit de grijze korstzakpijp er weer, het is een blijvertje. Langs de rand van de kade naast Wakame en ook Japans bessenwier. Helaas was SETL plaatje 2 met kabel en al verdwenen.
Een urinaaldiertje
Een leuke nieuwe vondst zijn de omhulsels (lorica) van urinaaldiertjes Folliculinidae)op glanzende bolzakpijp. Het is geen diertje, hij hoort bij (ook ouderwets) bij de trilhaardiertjes. Levend steken zijn 'konijnoren' met trilharen langs de rand uit de buis, maar hier waren de omhulsels (lorica) allemaal leeg. Godfried van Moorsel gaf me door dat het Folliculinidae betrof. De preciese soort bepalen aan de hand van het omhulsel is niet mogelijk maar ze lijken op Metafolliculina andrewsi or Lagotia expansa. Maria Mulisch die deze groep bestudeerde bevestigde dit. In 1993 meldde Frank Perk in het Zeepaard meer dan 1 mm grote exemplaren van deze groep. Ze waren met het blote oog op zeesla (Ulva sp.) te zien. Ze werden toen op basis van een tekening gedetermineerd als Folliculina spiralis. Dat kan niet, die soort ziet er anders uit en is veel kleiner. Wat grootte (en vorm) betreft zou je zeggen dat het Lagotia faurefremieti was.
Grijze korstzakpijp en meer
Zoals gezegd is de grijze korstzakpijp er weer, een van de twee plaatjes zat er weer vol mee. Vooruit ook een vergroting, leuk behang! Ik heb ze na een tip van Marco Faasse nog afgezocht naar zakpijpnijntjes Zygomolgus tenuifurcatus maar vond ze niet In Zeeland vind hij ze ook niet meer. Ook de grote witte buisjesspons Leucosolenia somessii is er weer. Verder zaten er dit keer vrij veel struikjes van het vogelkopmosdiertje Bugula stolonifera. De vangarmpjes en de vogelkopjes waren goed actief.
Overvolle SETL plaatjes
De bakstennen en plaatjes zaten overvol. Op de bakstenen zaten kleine glanzende bolzakpijpen, zaksponzen en vooral veel piekjesspons. Piekjesspons wordt een aardige monocultuur op mijn bakstenen. Wie komt er nog tussen?
Tricellaria inopinata
Marco Faasse wees me erop dat er hier waarschijnlijk de exoot Tricellaria inopinata, voorkomt, veel. Alles wat knispert is waarschijnlijk niet Scrupocellaria scruposa. ' De eerste heeft een 'gesteelde, geweivormig plaatje (scutum) voor de vliezige voorzijde van de zoiden'. Hij heeft gelijk, het zit er, op de derde foto, bij de 3e en 4e zoide van boven.
Als toegift een zwanger Corophium vrouwtje van onder gefotografeerd.