2010 2011 2012 2013

Micro sublitoraal

Harlingen 2013


Harlingen 22 maart 2013

Op de traditionele oester opvallend weinig, geen Sinelobus of Corophium. Op hydropoliepen een miniscuul naaktslakje.

Stack foto's van de proboscis van een borstelworm

Met het gratis stack programma Combine ZP 2 x 4 foto's met verschillende dieptescherpe tot twee scherpe foto's gecombineerd. Getoond wordt de verlengde voorkant van een borstelworm (waarschijnlijk de ambergele zeeduizendpoot, Alitta succinea). Het mooie patroon aan tandjes is te zien, de nut van deze verdeling is niet bekend. Tussen de hydroidpoliepen zat een zeer klein naaktslakje, vast weer een brakwater knotsslak (Tenellia adspersa).


Alitta_cf_succinea1  Alitta_cf_succinea2  eenknuppelslak  

Harlingen 10 mei 2013

Geen oester weten te bemachtigen, wel ook op en onder houten vlonders gegeken. Specifiek naar kwalpoliepen gezocht i.v.m. onderzoek door Floor Driesen.

Gonothyraea loveni masaal en Sarsia

Nu ze vastzittende kwalletjes vormen kun je zien dat ondiep massaal Gonothyraea loveni voorkomt. Ze hebben net als Obelia longissima ook een donkere hoofdas en worden buiten het seizoen vaak voor deze soort versleten (ook door mij). In het water vrij veel Sarsia tubulosa, hier wel, in Zeeland niet (puh).


Gonothyraea_loveni  Gonothyraea_loveni  Sarsia_tubulosa  

Witkoppissebed en zeemijt

Deze had ik nog niet eerder aangetroffen, de witkoppissbed Jaera albifrons. Weer een zeemijt (Halacaridae), ik vond er twee, een is op de foto gekomen. Nu groter dan de vorige keer maar hier loop ik wel tegen de grens van mijn binoculair aan. En dat bij een groep waarvan ongeveer 1000 soorten bekend zijn.


Jaera_albifrons  Jaera_albifrons  Halacaridae  

Oude bekenden

Op verzoek, foto's van de brakwater knotsslak Tenellia adspersa waarop de brede mondschijf goed te zien is. De Gammarus locusta was lekker fors zodat ook de stompe stekels op beide scharen goed te zien zijn. Opvallend voor de soort is het bobbelige achterlijf (urosoom met dorsale knobbels). Bij Gammarus zaddachi is het verschil in lengte tussen beide takken van urosoom 3 groot.


Tenellia_adspersa  Tenellia_adspersa  Gammarus_locusta  Gammarus_zaddachi  

De rest

Van de Alitta, de borstels (chaeta) van een voorlijf segment. En wat losse rommel, vervelling van een kreeftachtige? Ja, Marco hekende de 4e coaxaallplaat van de 4e poot van een Gammarus.


Alitta_chaeta  onbekend  

Harlingen 23 juni 2013

Een clubje onbekende slik kokerwormen en heel veel eikapsels

Op een mossel die op 10 cm diep op een drijvende steiger groeide zat een bosje slik-kokerwormen. Godfried kent ze niet, ik heb ze helaas niet bewaard.
Veel eikapsels van brakwater knotsslakken (Tenellia adspersa) op Gonothyrea.


slikkokerwormen  slikkokerwormen  Tenellia_adspersa_eggs  Tenellia_adspersa_eggs  

Harlingen 30 december 2013

Op een oester langs de kant kroop een kleine roodpaarse platworm.

Platworm

Levende platwormen zijn bewegelijk een dus moeilijk te fotograferen. Dit exemplaar kon snel de vorm van zijn lichaam veranderen tussen langwerpig en cirkelrond. Het dier leek samengesteld uit doorzichtig gelatine met bovenin een laag kleine roodpaarse adertjes. Tijdens het rondkruipen zag je de laag 'adertjes' over de ogen heen schuiven.


Rosse  Rosse  

Golfbrekeranemoon en identificatieperikelen

De golfbrekeranemoon (Diadumene cincta) trekt zich in na aanraking maar niet alle tentakels verdwijnen. Op dit ingetrokken exemplaar zijn donkere vlekken op de zuil te zien.

Ik trof hier zo vaak de hydropoliep Gonothyrea loveni aan dat ik begon te twijfelen of ik ook echt de erop gelijkende Obelia longissima gezien had. De bovenrand van de kelk om de poliep (hydrotheca) is een determinantiekenmerk. Onder mijn microscoop is deze rand helaas niet goed te zien (dit schijnt bij Obelia longissima erg moeilijk te zijn). De hier lege gonotheca biedt uitkomst, de kraag rond de opening bovenop is een Obelia kenmerk.


Diadumene_cincta  Obelia_longissima_detail  Obelia_longissima_detail  






Micro Home